Pašman

otok pašman - Apartmani

PašmanOtok Pašman nalazi se u zadarskom arhipelagu. Od kopna ga dijeli Pašmanski, a od Dugog otoka i Kornata Srednji kanal. Iznad kanala Mali Ždrelac izgrađen je most koji povezuje otoke Ugljan i Pašman u jedinstvenu cjelinu. Autobusi povezuju ugljansku trajektnu luku u Preku i pašmansku luku u Tkonu. Brojne su trajektne veze s kopnom na linijama Zadar - Preko i Biograd - Tkon.

Otok Pašman i Kornati u pozadiniPašman krase čisto more i raznolike kamenite i pješčane plaže. Morska struja stalno kruži oko otoka, mijenjajući smjer svakih 6 sati, pa je more izrazito čisto. Na strani Pašmana koja gleda prema kopnu su brojne pješčane plaže, kao i skoro sva naseljena mjesta. Druga strana otoka ima uglavnom stjenovitu obalu i još bistrije more. Pašman je zelen otok, a prevladavaju masline, alepski bor, planika - maginja, hrast crnika, te razno grmoliko bilje.

Zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti s otoka možete lako otići na ljetne fešte u Zadar i Biograd, kao i na jednodnevni izlet u jedan od obližnjih nacionalnih parkova: Kornate, Paklenicu i Krku.

Pogled sa Sv. Mihovila prema juguOsim u suncu, moru, ljetnim feštama i izletima brodicama, dio ljetovanja možete provesti istražujući planinarske i biciklističke staze. Sv. MihovilPreporučujemo izlet na vrh Sv. Mihovil pored Preka, na otoku Ugljanu. Doživljaj je bolji kad se popnete pješke, ali možete doći do vrha i s manjim autom. S tvrđave Sv. Mihovila pruža se najbolji pogled na cijeli zadarski arhipelag. Na otoku Pašmanu se možete popeti do crkvice Gospe Loretske koja je smještena na vrhu Mali Bokolj. Cijelom duljinom otoka Pašmana pruža se panoramski put s pogledom na Kornate. Taj put još nije asfaltiran, pa su rijetki automobili koji bi ometali šetnju ili vožnju biciklom. Već tradicionalno, jedan vikend u veljači ili ožujku stotine sportaša i rekreativaca dolaze na Pašmanski Škraping, trekkingu utrku po brdima i stijenama uz obalu, cijelom duljinom otoka. Krajem lipnja se na otoku Ugljanu organizira izlet biciklama, od trajekta u Preku do pješčane plaže Sabuša gdje se održava party uz picigin. Od brojnih ljetnih događanja izdvajamo Kukljišku feštu s utrkom tovara 5. kolovoza, Tunuaru u Kalima, koncerte u Preku i ljetni karneval u Ždrelcu.

Naselja na otoku Pašmanu, od zapada prema istoku: Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Mali Pašman, Kraj, Tkon i Ugrinić

Ždrelac - otok PašmanŽdrelac je mjesto na otoku Pašmanu, u blizini mosta koji ga povezuje sa otokom Ugljanom.

Na krajnjem zapadnom dijelu Ždrelca i otoka Pašmana smješteno je vikendaško naselje Gladuša. To je jedino naselje na otoku koje se nalazi na vanjskoj strani otoka, uz Srednji kanal s pogledom na Kornate, Dugi otok i Iž.

U naselju se nalaze trgovina, barovi i pošta, a na 3km od Ždrelca je mjesto Kukljica gdje gosti mogu naći tržnicu, barove, slastičarnu, restorane, disco-klub i razne sportske sadržaje: mini-golf, odbojka na pijesku, stolni tenis, iznajmljivanje pedalina i sandolina i drugo.Apartmani Pašman


Apartmani More - Ždrelac, otok PašmanApartmani More, privatni smještaj na zapadnoj strani otoka Pašmana, s pogledom na Kornate, Dugi otok, Iž i Ugljan. Natkrivena terasa, grill i blizina čistog mora najbolji su preduvjeti za istinski odmor od gradskog stresa.